انتخاب سنگ ساختمانی مناسب سوالی است که ذهن بسیاری از سازنگان و معماران را به خود مشغول می کند زیرا همانطور که می دانید در میان تمام مصالح ساختمانی، سنگ ساختمانی از نظر نمای ظاهری ساختمان بسیار با اهیت می باشد زیرا می تواند در نمای خارجی و نمای داخلی بر افراد تاثیر بالایی بگذارد.
در این مطلب می خواهیم در ارتباط با مشخصه های سنگ ساختمانی در انتخاب سنگ ساختمانی مناسب صحبت کنیم تا بتوانیم سنگ مناسب با ساختمان و منزل خودرا با توجه به شرایط آن به بهترین نحو انتخاب کنیم.
همانطور که میدانید مزیت استفاده از سنگ در ساختمان سازی بر کسی پوشیده نمی باشد. با این حال، نمی توان از همه سنگ ها برای این کار و همچنین در هر کاربری متفاوتی در اجزای مختلف ساختمان استفاده نمود. در استفاده از سنگ برای ساختمان علاوه بر ظاهر و جنس سنگ باید به ابعاد مناسب برای کارایی بسیار دقت شود، به این صورت زیبایی سنگ نیز حفظ خواهد شد.
در ادامه برای اطلاعات بیشتر، به ویژگی ها و مشخصه های اصلی سنگ های ساختمانی مانند: سنگ مرمریت و تراورتن و … اشاره خواهیم کرد.
اهمیت انتخاب سنگ ساختمانی مناسب
هریک از سنگ های ساختمان به دلیل گوناگونی مواد تشکیل دهنده آن و همچنین شرایط تشکیل، دارای خواص و ویژگی های منحصر به فردی می باشند. در نتیجه برای انتخاب سنگ برای ساختمان خود باید به نکات بسیاری دقت کنید تا سنگ مناسب با شراط ساختمان خود را تهیه کنید و این را نباید فراموش کرد که با انتخاب درست می توان طول عمر بالای سنگ را برای ساختمان تضمین کرد.
از ویژگی های سنگ های مخنلف که در انتخاب سنگ ساختمانی مناسب باید به آن توجه کرد می توان به دوام بالای برخی از سنگ ها در برابر ضربه و وشرایط و تغییرات آب و هوا اشاره کرد و بعضی دیگر بسیار براق و زیبا می باشند و یا حتی گران ترین سنگ های ساختمانی محسوب می شوند.
سنگ ها ویژگی های بسیاری می توانند داشته باشند که تنها برخی از ویژگی های محدود آن ها در اینجا نام برده شد. در نهایت می توان گفت هر کدام نسبت به دیگری معایب و مزایایی دارند به همین جهت انتخاب سنگ ساختمانی مناسب با توجه به این ویژگی ها وی با توجه به نوع کاربری اهمیت ویژه ای دارد که حتی می تواند علاوه بر زیبایی و دوامی که به ساختمان می بخشد، بر قیمت ساختمان نیز تاثیر بگذارد.
عوامل مؤثر در انتخاب سنگ ساختمانی مناسب
توجه داشته باشید که پیش از هر چیزی، باید کارایی سنگ را برای انتخاب مد نظر قرار دهید. همانطور که می دانید، هر سنگی با کاربرد مشخص، ویژگی های مشخصی دارد. بعد از تعیین کردن کاربرد سنگ، می توان در مورد عوامل ثانویه مثل رنگ، مشخصات فنی و دوام فکرکرده و آن ها را مورد بررسی و یا حتی مقایسه قرار دهید.
رنگ سنگ
یکی از مهم ترین مشخصه های اصلی سنگ ساختمانی، رنگ آن می باشد زیرا نما ظاهری ساختمان را شکل می دهد. جالب هست بدانید که رنگ سنگ، بر روی قیمت آن نیز تاثیر خواهد گذاشت. معمولا رنگ سنگ، بیشتر برای معماران اهمیت بالایی دارد. اما، مهندسان عمران نیز در زمان انتخاب سنگ، توجه ویژه ای به رنگ آن خواهند کرد.
با توجه به تنوع در طرح و رنگ های سنگ های امروزی انتخاب سنگ برای تمام سلیقه ها امکان پذیر است اما گاهی ممکن است این تنوع در طرح و رنگ افراد را در انتخاب سر در گم کند.
راهنمایی که برای انتخاب سنگ ساختمانی برای نمای خارجی سنگ خواهیم کرد این است که، سنگ های آهکی تیره، مناسب نمای خارجی نمی باشند. زیرا به مرور زمان، بر اثر تابش خورشید و همچنین آلودگی محیطی، زیبایی خود را از دست داده، کدر شده و یا گرد و خاک نشسته بر سنگ را به وضوح نشان می دهد.
دلیل دیگر مناسب نبودن رنگ های تیره برای نما خارجی ساختمان این است که اگر تصمیم بر رنگ کردن این سنگ داشته باشید، نمی توان سنگ را به راحتی رنگ زد. حتی اگر هم چنین عملی انجام شود، علاوه بر زیبایی به دوام سنگ نیز آسیب وارد می شود.
همانطور که در بالا بر تاثیر رنگ بر قیمت سنگ اشاره شد، باید بگویم که علت گران بودن برخی از سنگ ها کمیاب بودن طرح و رنگ آن ها می باشد. به عنوان مثال، سنگ های گرانیت با رنگ های قرمز، سبز یا لاجوردی، نسبت به سایر سنگ ها کمیاب بوده و از قیمت بالاتری برخوردار هستند.
دوام سنگ
همانطور که می دانید یکی از مشخصه های اصلی سنگ ساختمانی مناسب، دوام آن است و سازندگان و معماران از سنگی که انتخاب می کنند انتظار مقاومت و دوام و طول عمر بالا دارند. اما در هنگام خرید و انتخاب معمولا به ظاهر سنگ بیشتر توجه خواهد شد و حتی گاهی به این ویژگی مهم توجه نمی شود.
چرا می گوییم دوام، یکی از بارز ترین ویژگی ها و مشخصه های اصلی سنگ ساختمانی در انتخاب سنگ ساختمانی مناسب می باشد؟
زیرا برای دوبار هزینه نکردن برای سنگ ساختمان و طول عمر بالای آن برای ساختمان باید توجه داشت که سنگ باید در برابر عوامل مختلفی مثل هوازدگی، مواد شیمیایی، ضربه و غیره مقاوم باشد. عوامل دیگری نیز بر روی دوام سنگ تاثیر گذار هستند مانند: محل و نوع نصب سنگ
بافت سنگ
بافت سنگ نیز یکی دیگر از مشخصه های اصلی سنگ ساختمانی در انتخاب سنگ ساختمانی مناسب را تعیین می کند. سرعت فرسایش سنگ های درشت دانه، خیلی سریع تر از سنگ های ریز دانه می باشد. زیرا سنگ های درشت دانه نسبت به تغییرات دما، حساسیت بیشتری نشان خواهند داد و می توان گفت امکان فرسوده شدن آن ها در مدت زمان کم بالاتر است.
تخلخل
هرچه میزان تراکم سنگ، کمتر باشد یعنی متخلخل تر می باشد. به بیان دیگر تخلخل سوراخ های موجود در سنگ هستند. تراکم سنگ را می توان یکی از مشخصه های اصلی سنگ ساختمانی مناسب دانست. این ویژگی در میزان چسبندگی و مقاومت سنگ در برابر شرایط آب و هوایی و همچنین وزن سنگ تاثیر بسیاری دارد.
ویژگی های سنگ ساختمانی مناسب نمای خارجی ساختمان
سنگ هایی که به طور معمول برای نمای خارجی به کار می روند مانند: تراورتن نما باید علاوه بر موارد گفته شده در بالا، ویژگی های دیگری نیز داشته باشند.
در لیست زیر برای اطلاعات بیشتر ویژگی های لازم برای سنگ نما را بیان کرده ایم:
- ظاهر زیبا
- مقاوم در برابر سرما و یخبندان
- مقاوم در برابر گرمای شدید
- مقاوم در برابر سایش
- قابل صیقل کاری و برش
- نداشتن عناصر فلزی مثل آهن
- امکان چسبندگی قوی با ملات
- ثبات رنگ
- مقاوم در برابر تابش آفتاب
- وزن سبک تر نسبت به دیگر سنگ ها
و به طور خلاصه سنگ تراورتن سنگی است که تقریبا در تمامی شرایط بالا از سنگهای دیگر وضعیت مناسب تری دارد و می تواند برای انتخاب سنگ نما خارجی ساختمان انتخاب مناسبی باشد.
ویژگی های سنگ ساختمانی مناسب برای دیوار داخلی
در نما داخلی ساختمان همیشه احتمال ضربه خوردن و سایش سنگ، بیشتر از نما خارجی می باشد به همین دلیل بسته به مورد استفاده و کارایی و شرایط ساختمان، لازم است ویژگی های مختلفی را دارا باشد. ویژگی های زیر، مهم ترین مشخصه های اصلی سنگ ساختمانی در انتخاب سنگ ساختمانی مناسب تزئینات داخلی می باشد.
- ظاهر زیبا
- سطح بدون تخلخل
- مقاومت در برابر مواد مختلف مثل شوینده ها
- مقاومت در برابر سایش
- مقاوم در برابر ضربه
و به صورت خلاصه سنگ تراورتن و مرمریت جزو بهترین انتخاب ها برای این دیوار های داخلی و یا حتی کف می باشند. از این سنگ ها بیشتر در ابعاد اسلب مرمریت و اسلب تراورتن و حتی گاهی تایل مرمریت و تایل تراورتن بسته به شرایط استفاده می شود.
در انتخاب سنگ ساختمانی مناسب به این نکته نیز توجه داشته باشید که در سنگ های متراکم، امکان نفوذ رطوبت و آلودگی وجود ندارد. در نتیجه، عمری طولانی تر خواهند داشت و دیرتر فرسوده می شوند.